Sayfalar

Salı, Ağustos 01, 2006

Kültürümüzün Bakanlığı

Biliyorsunuz kültürümüze sahip çıkan (!) bir bakanlığımız var. Yalnız değinmek istediğimkonu sahip çıkıyor mu çıkmıyor mu değil.
Kültür bakanlığının yayınlarıyla ilgili birşeyler yazmak niyetindeyim.
Sevgili pek muhtereme sanatkar ablamla ne zaman Babıali yokuşunu arşınlasak, uğramadan edemediğimiz yerlerden biri de Dösim'dir.
Özellikle mimarlık ve sanat tarihi, şehir kitapları hoşuma gider Dösim'in. Bir ara isimleriyle şehir kitapları vardı hatta. Daha neler neler vardı ya..
Ne zaman gitsek, elimiz boş çıkmazdık.
Son gidişimizde ise bazı değişikliklerle karşılaştık. Farklı yayınevlerinin kitapları konulmuştu raflara. İyi güzel.
Fakat K.B.nin kendi yayınlarından Balkan ve Kafkas edebiyatına dair eserler, tanıtım kitapları, ansiklopedik eserler vs. dışında birşey yoktu.
Görevlilere sebeb-i hikmetini sordum. "Bundan sonra böyle" dediler.
Osmanlı Döneminde İstanbul Deniz Ulaşımı ve Kayıkçılar isimli bir kitap alabildim sadece. Onca kıtlığa rağmen yine de kar.
Burdan, Kültürümüzün Bakanlığının yetkililerine sesleniyorum: Eskiden olduğu gibi güzel kitaplar neşredin lütfen..!

Hamiş: Hangi şehre gezmeye giderseniz gidin, K.B. yayınlarını satan bir yer muhakkak olur. Mutlaka gitmenizi tavsiye ederim. Büyük şehirlerde kitap kurdu çok olduğundan güzel kitaplar tükenirken, Anadolu'da bazan çok güzel şeylerle karşılaşıyorsunuz. Samsun ve Rize'de bizzat yaşamıştım. Ehline..

5 yorum:

orhun dedi ki...

Ankara'da Meşrutiyet Caddesi'nde idi bir zamanlar Dösim. Ne çok sevmiştim orayı, sırf kocaman renkli bir Hacivat ve Karagöz kitabından dolayı. Eski güzel günler e mi...

Güzellik Uykusu dedi ki...

Meşrutiyet mi Mithatpaşa mı? Ben Mithatpaşa diye biliyorum. Kültür Bakanlığının yayınları gerçekten çok güzeldi. Şimdi pek takip etmiyorum. Ama bildiğim kadarıyla Cemil Meriç kitabı çok güzelmiş daha almadım ama.

orhun dedi ki...

Yanlış hatırlamıyorsam Meşrutiyet'te idi. Atatürk Bulvarı'ndan sağa dönünce soldaki 4. binanın altındaydı, hatta oralarda Pizeria vardı yanındaki binanın altında idi Alexandre Bey Amca :)Belki sonradan (ya da önceden) Mithatpaşa'ya taşınmış olabilir ama benim bahsettiğim sene, 85-87 gibi.

Güzellik Uykusu dedi ki...

Ben doğduğum sıralar falan ordaymış yani:) Doğrudur. Ama şimdi Mithatpaşa'da bi yer var. Öyledir yani. Olsun Mithatpaşa'da Meşrutiyet'te baya yakın yani. Kesişiyorlar zaten:P

Bknz: Ankara Kent Rehberi.

Mihman dedi ki...

85-87'yi ben de hatırlıyorum ya. :))