Sayfalar

Salı, Şubat 27, 2007

Osmanlıca Blog Dersleri I

Birkaç arkadaşımın isteği üzerine, Osmanlıca blog derslerine başlamış bulunuyorum. "Herkes Osmanlıca bilmeli" şiarından yola çıkarak ufak adımlar atıyoruz.
Vira Bismillah :)

İlk dersimizde Arap harflerine ek olarak kullanılan, Osmanlıca'ya Farsçadan geçmiş olan harfleri öğreneceğiz.

Bu harfler:

پ - P (üç noktalı be harfi)
چ - Ç (üç noktalı cim harfi)
- J (üç noktalı rı harfi)

Bu üç harf Türkçeye girmiş Farsça kelimelerin yazımında kullanıldığı gibi "çalmak, çarpmak, paşa" gibi bazı türkçe kelimelerin yazılışında da kullanılmaktadır. Ama ekseriyetle bu üç harfin olduğu kelimeler ًFarsça kökenlidir. Biz bu bilgiyi edinmekle, pekçak kelimenin menşei hakkında da ipucu yakalamış oluyoruz. Misal:

پايه - Paye , پدر - Peder , پرهيز - Perhiz

چاره - Çare , چشمه - Çeşme , چمن - Çimen

ﮋاله - Jale , ﮋوليده - Jülide

5 yorum:

bahar dedi ki...

Mihmancim bana unv. gunlerimi hatirlattin havuclu pilav meselesi ilk okudugumuz yaziydi...insallah guzel katilimlar , hatirlayamadigim yerde bende devam etmek isterim...test sinav vs. yapacakmisin?

Mihman dedi ki...

estağfirullah, bir tarihçiden olsa olsa yardım isteriz. :)
kimler ne kadar katılıyor bilmiyorum ki. devam etmedim mi neden devam etmediğimi soruyorlar. ancak o zaman anlıyorum, takip edildiğini. imtihan da edebiliriz.
kısa metinler koymak istiyorum.
bakalım yapacağız birşeyler. biliyorsun, oldukça uzun ve sonu gelmeyecek bir mevzu Osmanlıca.

محمد سوگلى dedi ki...

Merhaba kardeşim,

Âlem-i internette cevelân eder iken Mihmanhâne'nize rast geldüm. Gayet latifâne ve hoş mevzular temâşâ eyledüm. Müşâhede ittiğüm kadarıyla Lisân-ı Osmâni ile de gayetle alâkadarsınız. Bu vesileyle henüz âlem-i internnette nevzuhur olan bloghânemi de sizinle paylaşmak murad ittüm. Bloghânem külliyyen Lisân-ı Osmâni ile tertip edilmiş olup, daha ziyâde tezyin ve terakkisi için değerli fikirlerinizi beklerim. Bloghâneme şu adresten duhul eyleyebilirsiniz:
www.osmanlicam.blogspot.com

Selametle...

filomi dedi ki...

osmanlıca blog derslerinizi ilgi ile takip ediyorum .daha ayrıntılı bilgiler verip bu konuda yardımcı olursanız size duacı olurum. çünkü elimde babamın yazdığı yazılar var okumak istiyorum.

Adsız dedi ki...

ARKADAŞLAR ONLİNE OSMANLICA DERSLERİ VE KURSLARI OLAN BİR DERNEK VAR.İSTİFADE EDEBİLİRSİNİZ
www.divander.org