Sayfalar

Cuma, Mart 13, 2009

İstanbul'daki İlk Trafik Kazası

fotograf alıntıdır.

Gün geçmiyor ki televizyonda kaza haberlerinden, İstanbul'un çetin trafiğinden bahseden haberler yayınlanmasın. (klişe haber cümlesi gibi oldu evet)
İstanbul'daki ilk trafik kazasıysa 1912 yılında Şişli'de vuku bulmuştu. İtalyan Elçiliğinin şoförü Arnavut bir vatandaşa vurup kaçmış ve daha sonra polisler tarafından Pangaltı'da yakalanmıştı. Yani sizin anlayacağınız, şoförün olay mahalinden kaçma teşebbüsü de ilk kazayla birlikte gerçekleşmiştir.
Haber günlerce gazete manşetlerinde yer almış, hastaneye kaldırılan talihsiz yaralı vefat etmişti. Olaylar büyümüş, suçlu, İtalya konsolosluğunun elemanı olunca, işin içine İtalyanlar da girmiş ve nihayet merhum Arnavut'un ailesine verilen tazminat ve şoförün cezalandırılmasıyla ortalık yatışmıştı.

hamiş:
1. Elbette o zamana göre büyük bir haberdi bu. Şimdilerde üçüncü sayfa haberi bile olmuyor. Bir ölü...
2. Türk polisi de sıkı çalışmış diyeceğim de, o zamanda kaç araba vardı kimbilir. Aynı eşkalde kaç araç olabilir ki.
3. Trafik kazasından ölüme sebebiyet verme suçu kanunlarda yer alıyor muydu acaba? Cezayı veren de İtalyan Konsolosluğu zaten. Zira ortalık sakinleşecek gibi değilmiş. Ah şu imtiyazlar...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

İstanbul'da ilkler adında bir kitap vardı yanlış hatırlamıyorsam, orda da bahsi geçiyordu bu olayın ve daha nice olayın.

Yazmaya devam edin lütfen sayın mihman hanım:) okunmadığınızı sanmayın.

Mihman dedi ki...

bu konuda yazılmış iki kitap biliyorum. birinin yazarını hatırlayamadım, ama diğeri süleyman f. göncüoğlu'nun "istanbul'un ilkleri ve enleri" ismiyle yayımlanmıştı. o da istanbulsever bir sanat tarihçimizdir.
ayrıca alakanıza çok teşekkür ederim. :)